Bor
Acer
Brin 2
Brin
Larix

Suiseki

Na to navidez preprosto vprašanje ni tako zelo enostavno odgovoriti. Suiseki (v prevodu: Sui–voda, Seki–kamen) je umetnost, ki vključuje zbiranje, pripravo, razstavljanje in občudovanje neobdelanih naravno oblikovanih kamnov, ki večinoma ponazarjajo naravo. Vendar pa suiseki predstavlja veliko več kot le razstavljen lep kamen. Ta tradicionalna umetnost je globoko povezana predvsem z japonsko kulturo, zgodovino, filozofijo in religijo zen budizma. Mnogi mu pripisujejo, da vsebuje nekaj magičnega. Mogoče ima ravno zaradi tega suiseki moč, da vzbudi v opazovalcu različne občutke, ga pomiri, insipirira. Lahko bi celo rekli, da se med kamnom in opazovalcem vzpostavi neka vez, ki pa je zelo subjektivna. Kar je za nekoga le kamen na podstavku, za drugega ta isti kamen predstavlja oddaljene gore, potoke, jezera, zasnežene vrhove ali celo ljudi, živali, hiše. Suiseki nas povezuje z naravo in je hkrati tudi način izražanja spoštovanja do narave same.

Vse kamne ne moremo imenovati suiseki.  Klasični suiseki prihaja z Japonske; kamni, ki so pod vplivom kitajske kulture se imenujejo scholar’s rocks, v Koreji so to suseok, zahodnjaška kultura pa jih imenuje viewing stones. Vsaka od teh umetnosti ima svoje zakonitosti in pravila glede oblike, barve, vrste kamenin itn. Kljub temu pa je neredko zelo težko določiti ali je nek kamen suiseki ali spada v katero drugo kategorijo. Zahodne kulture so veliko bolj odprte in tolerantne pri razstavljanju kamnov, medtem ko se japonski suiseki drži zelo strogih pravil, klasifikacij in estetičnih meril.

Kako razstavimo suiseki? 

Suiseki se razstavlja na dva načina. Lahko je postavljen na lesenem podstavku imenovanem daiza, ki je ročno izrezljana posebej za ta kamen in se tako barvno kot oblikovno dopolnjuje z njim.

Drugi način je na keramičnem pladnju imenovanem suiban, ki je napolnjen z vodo ali peskom ustrezne barve in debeline za posamezen suiseki. Sama postavitev  suisekija v suibanu je podrejena njegovi obliki in velikosti.

Suiseki se nato položi na leseno razstavno mizico in postavi v razstavno nišo imenovano tokonoma. Lahko se razstavlja samostojno ali v kombinaciji z bonsajem. Suiseki in bonsaj se pojavljata skupaj že praktično od vsega začetka, saj ju povezuje zelo podobna miselnost, filozofija in zgodovina. Vendar pa morata biti razstavljena bonsaj in suiseki v medsebojnem ravnovesju in harmoniji. Le takšna kombinacija da suisekiju občutek življenja, bonsaju pa moč in stabilnost.