Bor
Acer
Brin 2
Brin
Larix

O bonsajih

Naslednje strani Vas bodo popeljale v čudoviti svet umetnosti, meditacije, miru in odkrivanja novih dimenzij. Ob ukvarjanju z bonsajsko umetnostjo boste občutili čas, kot ga niste vajeni, intenzivneje boste dojemali letne čase, Vaša povezanost z Naravo bo imela globlji pomen, na drugačen način boste opazovali drevesa.

Že japonska beseda BON-SAI pove, s čim imamo opravka: prevod za besedo BON je posoda, SAI pomeni drevo. Dobeseden prevod je torej "drevo v posodi". Osnovni namen umetnosti je v čimkrajsem času reproducirati to, za kar Narava potrebuje leta in leta, morda celo stoletja: v posodi vzgojiti drevo, ki daje vtis od snega in vetra bičanega viharnika. Prebuditi duha Narave in Lepote. Pomemben je vtis ravnovesja.

Spremeniti rastlino v simbol življenja, harmonije, miru in ravnovesja je edinstveno doživetje za telo in duha.

Bonsaj ni lončnica. Predvsem pa, razen ob posebnih priložnostih, ne sodi v stanovanje. Bonsaj je drevo, ki je posajeno v posodo, razen v velikosti pa se prav v ničemer ne razlikuje od svojih bratov v naravi. Koliko časa bi macesen ali bukev preživela v centralno ogrevanih stanovanjih? Teden ali dva mogoče, pozimi pa bi jima bile štete ure...

Japonci bonsaj prinesejo v stanovanje le ob posebnih priložnostih, pomembnem obisku morda, in ga razstavijo na posebej pripravljenem mestu.

Vzgajanje in skrb za drevesce skozi mnoga leta sta tista, ki k vrednosti bonsaja prispevata največ. Bonsajev, ki so družinska dediščina, ki so v družini že pet generacij ali več, pa se enostavno ne da ovrednotiti. Ne obstaja "instant" bonsaj, kot nas narobe s svojimi primerki, ki drugega imena ne zaslužijo, hočejo prepričati v veleblagovnicah, cvetličarnah ali  celo bencinskih črpalkah. Dandanes sicer v t.i. bonsaje vzgajajo praktično vse rastline, od lončnic naprej. Zahodna pogruntavščina je tudi sobni bonsaj. Toda takšni izdelki se nikakor ne morejo primerjati s svežino, z duhom boja za preživetje, ki ga imajo le drevesa podnebja z izrazitimi letnimi časi.

Drevo je lahko vaš prijatelj, učitelj ali zgolj estetski predmet. Lahko ga gledate skozi oči tisočletij, polnih legend in duhovnosti. Lahko je vaš otrok, na vašo vzgojo se bo odzival natanko tako: preveč kot premalo skrbi ga lahko uniči... Starejši kot je, težje ga je brez posledic upogibati... Spoznati je treba njegovo "dušo", mu prisluhniti in izbrati primeren slog oblikovanja. In nikdar ne pozabite: drevo je ŽIVO.

Legende pripovedujejo, da ima bonsaj magično moč, ki pomaga k dolgemu in zdravemu življenju. Morda bo ukvarjanje s to mirno, z naravo povezano umetnostjo, komu v tem prehitrem svetu res podaljšalo življenje... 

Po japonski tradiciji ima bonsajski mojster nalogo svoje znanje prenesti tudi na naslednje generacije in tako bo umetnost živela večno...

Tomaž Kovšca